LS-text-logo-medium

LivingSkills & PIKKULI Taitokortit

Tue lastasi tunne- ja kaveritaitojen oppimisessa

Lapselle luksusta on yhdessä tekeminen vanhemman kanssa.

Olet varmaan huomannut, että toisinaan lapsi on pulassa omien tunteidensa kanssa: suosikkihousut ovatkin pesussa, juuri se lelu on kaverilla, oma vuoro ei tule koskaan ja aikuisten sotapuheet hirvittää.

Tunteiden kanssa pärjää, kun sen oppii. Taitojen opetteluun lapsi tarvitsee vanhempien apua ja arki on parasta harjoitusta tunne- ja kaveritaidoille. Haluatko pysähtyä lapsen kanssa ja puida yhdessä lapselle tärkeät tapahtumat? Tällaiseen hetkeen olemme suunnitelleet PIKKULI Taitokortit.

Taitokortit on tarkoitettu keskusteluun päiväkoti- ja ala-asteikäisten lasten kanssa.

 

Taitokorteilla voit käydä läpi lapsen kanssa hänen arjen tilanteita ja tunteita. Korttien tilannekuvat ja lyhyet tekstit auttavat lasta pukemaan ajatuksia sanoiksi. Ne helpottavat myös hankalista asioista kertomista. Lapsi rohkaistuu puhumaan kaveriasioista ja mikä mieltä askarruttaa. Korteilla autat lasta huomaamaan, miten erilaiset ajatukset ja teot vaikuttavat siihen, miltä itsestä ja muista tuntuu ja mitä tapahtuu.  

 

PIKKULI Taitokorteilla vahvistat lapsen tunne- ja kaveritaitoja neljällä osa-alueella:

1. Tunnetaitojen viisi korttia ovat neljän perustunteen (vihan, surun, pelon ja mielihyvän) tunnistamiseen, ilmaisuun, peittelyyn ja siihen, miten tunteet vaikuttavat toimintaan muiden kanssa. Korteissa kysytään tekemisiä, ei tuntemuksia, koska pieni lapsi ymmärtää ja osaa parhaiten sanoittaa konkretiaa.

2. Itsetunto-osion teemat ovat itseluottamus, ei:n sanominen, oman tahdon ilmaiseminen ja rohkeus yrittää. Kun tuet lapsen itsetuntoa kehittymään suotuisasti, hän selviytyy paremmin pettymyksistä ja epäonnistumisista. Hän luottaa itseensä ja tulee toimeen toisten kanssa.

3. Empatiaosion kortit ovat toisten tunteiden huomaaminen, toisten kohtelu, anteeksi pyytäminen, lohduttaminen ja auttaminen. Jo pienet lapset osaavat eläytyä toisen hätään haluten auttaa ja lohduttaa, osoittaa tutkimus. Nämä ns. prososiaaliset taidot tarkoittavat käyttäytymistä, jolla on myönteisiä seurauksia ja joka parantaa toisten ihmisten hyvinvointia.

4. Vuorovaikutus-osion kaveritaitoja ovat jakaminen, riitojen sopiminen, yhdessä tekeminen ja omien tarpeiden ilmaiseminen.  Kaverisuhteet ovat lapselle tärkeitä. Lapsen hyvinvointiin vaikuttavat isosti hyväksytyksi tuleminen ja kuuluminen ryhmään. Riittävien vuorovaikutustaitojen oppiminen voi kestää pitempäänkin.

PIKKULI Taitokortit ovat sinulle, joka haluat ymmärtää lapsen kokemusmaailmaa.

PIKKULI Taitokortti -pakkaus sisältää korttien selkeät käyttöohjeet vanhemmalle. Saat vinkkejä ja esimerkkejä erilaisista tavoista, joilla voit ottaa asioita lapsen kanssa puheeksi ja käyttää kortteja yhdessä. Saat myös kuvakartan, miten Taitokortit ja PIKKULI-animaatiosarja Yle Areenassa pelaavat yhteen.

pikkuli-taitokortit-ohjeet

 Millanen on hyvä kaveri? "Sellanen, joka leikkii."

Taitokorttien tekijät: LivingSkills & Pikkuli-tiimi

Metsamarja-ja-Antti-Pikkulin-metsassa-2

PIKKULIn kotimetsän ja seikkailujen luoja on Metsämarja Aittokoski. Hän sanoitti Pikkuli-lastenkirjojen tarinoilla perheessä kohdattuja lasten oppimishaasteita.

PIKKULI-kirjat saivat lasten ja perheiden suosion, mikä innoitti Metsämarja ja Antti Aittokoskea luomaan kirjojen tarinoista animaatioita TV-sarjaksi. PIKKULI-sarjaa katsotaan Yle Areenan lisäksi mm. Espanjassa ja Persianlahden alueella.

Metsämarja ja Antti ovat media-alan ammattilaisia. He ovat työskennelleet tuotantoyhtiössään yli 20 vuotta erikoistuen lasten kulttuuriin ja mediaan.  Turun animaatiostudiossa valmistuvat myös PIKKULI-pelit ja oppimisympäristöt. PIKKULI-tuoteperhe on laajentunut lasten, perheiden ja lasten kanssa työskentelevien tarpeiden ja palautteen perusteella.

Metsämarja ja Antti vastaavat PIKKULI Taitokorttien tuottamisesta. PIKKULI on heidän Aittokoski Experience Oy:n tuotemerkki.

"Kaikessa kehittämisessä on tärkeintä Pikkulin lähtökohdat: ilo, leikki, oppimisen riemu ja luonto. Ja tietenkin se, että pieni on tärkeä!!!”

Kaisa 2015 (600x800)

Kaisa Nyberg on taustaltaan kokenut sote-ammattilainen. Kaisa on kohdannut sekä lapsia että vanhempia tehdessään laaja-alaisesti työtä lapsiperheiden ja mielenterveyden palveluissa. Hän on hankkinut kouluttajapätevyyden Beardsleen perheinterventiomalliin sekä Lapset puheeksi -työmenetelmään. Nykyään Kaisa on LivingSkills Oy:n perustaja-toimistusjohtaja.

Työnsä kautta Kaisa on nähnyt, miten ihmisen taidot kannattelevat hyvää elämää ja pärjäämistä, kun välillä myrskyää. Taitopuutteista selviää, koska niitä voi oppia.

Korttien käyttäminen sanoittamisen ja keskustelun apuna on Kaisalle tuttua työn kautta. LivingSkills & PIKKULI Taitokortit saivat alkunsa, kun Kaisa tykästyi Pikkuli-hahmoihin ja PIKKULI-sarjan sanattomaan viestintään. Hän näki, kuinka hyvin hahmot sopisivat korttityöskentelyyn lasten kanssa. Kaisa on taustoittanut Taitokorttien 4 osa-aluetta tutkimuksella. Hän valitsi osa-alueisiin Taitokorttien tilannekuvat ja kirjoitti tekstit. Hän laati myös käyttöohjeen.

"Jokaisella kohtaamallani vanhemmalla on ollut halu toimia lapsensa parhaaksi. Taitokortteja käyttämällä myös vanhempi vahvistaa omia vanhemmuuden taitojaan."

 Paljonko PIKKULI Taitokortit maksavat ja mistä niitä saa ostaa?

Hinta on 34,90 € (sis. alv 24 %).  Klikkaa painiketta "OSTA TAITOKORTIT" ja ohjaudut suoraan Pikkulin verkkokauppaan.

pikkuli-taitokortit-kansi

"Lapset haluavat kertoa tunteista aikuisille ja olla osallisia."  Päiväkodin varhaiskasvattaja